Satsa på en “hole in one”

Ska kulturen få äta upp strategin än en gång eller vill ni göra en ”hole in one” direkt? Hur många gånger har ni undrat varför inte den strategi ni har satt inte fungerade som ni hade tänkt? Självklart är svaren komplexa och orsakerna kan vara flera, men hur kan vi då jämföra detta med golf?

För många år sedan skulle jag och min dåvarande man spela en golftävling (det är dock inte därför vi är skilda idag). Solen sken, gräsmattan låg som en vacker grön filt på banan och vi blev vänligt bemötta när vi kom ut till vårt starthål. Alla förutsättningar som fanns var de bästa. Jag kände mig glad och taggad! Vi tävlade i par och flera stycken stod på varje tee vid samtliga 18 hål när startskottet gick, en så kallad ”shotgun-start”. Vårt första, andra och tredje hål gick lysande. Vi kände oss starka och samspelta. När vi hade spelat hål fyra och dessutom gjorde en”birdie” tänkte jag att ”Den här tävlingen kommer vi att vinna”.

Förändrar ni er arbetsplats utan att arbeta med självledarskap gällande medarbetare och chefer till att rätt fokus i er förändring kan ni snabbt tappa goda resultat i det uppdrag ni har till vardags och i det ni faktiskt skall leverera. Precis som jag gjorde i golftävlingen.

När vi kom fram till green på femte hålet så hade vi kommit närmast hål igen. För er som inte spelar golf så vill jag berätta att då markerar man bakom bollen, lyfter upp den för att låta de som ligger längre bak slå sin boll, för att sedan lägga tillbaka bollen exakt där den låg igen. Alla markerade sina bollar och den som låg längst bak puttade. När näste man sedan skulle lägga tillbaka sin boll upptäcker jag att han fuskar!!!!!! Han lägger tillbaka bollen flera centimeter närmare hål. Jag sätter irriterat armbågen i sidan på min man och säger att ”Vi måste ha koll på den där gubben, han fuskar”. Jag minns att när det var min tur att slå försökte jag fokusera på ett bra slag men ändrade mitt fokus när jag hörde att han drog sin vagn bakom mig, en vagn som dessutom knarrade. Jag tänkte direkt; ”Den där fuskaren, han gör detta med flit”- ”Han vill påverka mitt spel” – ”Så här får man inte göra”.

Hur tror ni att det gick med mitt golfspel sedan? Näst sist! Vi gick ifrån ett superresultat efter fyra hål till att komma näst sist i tävlingen. Vad hände? Min attityd hade varit misstänksamhet mot andra, fel fokus genom en negativ inställning och dessutom skapade jag en dålig stämning i bollen. Utöver det blev jag en paragrafryttare som letade fel. Allt detta gav direkt påverkan på mitt resultat och dessutom tog detta energi inte bara från mig utan även från de andra i vår boll.

Jag skämdes när förstapristagaren ställde sig upp och tackade sina motståndare, de andra paren som han och hans fru hade spelat mot i deras boll, för ett gott samarbete och en god stämning. Är det konstigt att deras boll gick bättre? Jag berättade aldrig att jag på den tiden arbetade med kulturförändring och attityder i organisationer… Hade det spelat någon roll om banan var snyggare och bättre designad? Hade det spelat någon roll om man hade ” omorganiserat banan” eller skapat bättre flöden? Nej, allt handlade i detta fall om vilken attityd, vilket förhållningssätt och vilket agerande som skedde från min sida. Hur det faktiskt inte bara påverkade mitt resultat utan också de andras resultat i min boll.

Det blir enkelt att applicera detta till många förändringar och då också en kontorsförändring. Vi kan ha vilka strategier som helst men om vi inte arbetar med goda attityder, med gemensamt förhållningssätt om hur vi kan förhålla oss till olika utmaningar med gemensam kraft samt missar att skapa en tillit så fallerar strategin än en gång. Förändrar ni er arbetsplats utan att arbeta med självledarskap gällande medarbetare och chefer till att rätt fokus i er förändring kan ni snabbt tappa goda resultat i det uppdrag ni har till vardags och i det ni faktiskt skall leverera. Precis som jag gjorde i golftävlingen. Dessutom blir kontorsförändringen kostsam då man ofta ändrar om istället för att arbeta med kulturen. En sak vet vi att om vi inte satsar tillräckligt på kulturen och attityder i förändringen kommer kulturen äta upp strategin än en gång. Ha som målsättning att få göra ”birdie” (ett slag bättre än ”par”) vid övervägande antal era steg i förändringen eller satsa åtminstone på ”par”. Fast hade jag varit ni hade jag helst satsat på en ”hole in one”. Då krävs dock goda attityder och en tillitskultur. Men det lönar sig.

Fler artiklar

Satsa på en “hole in one”

Satsa på en "hole in one" Ska kulturen få äta upp strategin än en gång eller vill ni göra en ”hole in one” direkt? Hur många gånger har ni undrat varför inte den [...]

Rädsla eller mod som grund

Rädsla eller mod som grund ”Vi kommer aldrig att få med medarbetarna på resan mot ett flexibelt kontor!” Kan denna farhåga kännas igen? Men är det verkligen medarbetarna som är hindret? Eller är [...]

”Vad f-n gjorde jag där?”

”Vad f-n gjorde jag där?” Ineffektiva möten kostar skjortan men skjortor verkar vi har råd med! Eller? Landet kryllar av frustrerade mötesdeltagare som slösar sin tid i meningslösa möten. Och företagen slösar i [...]

Skjut inte vilt med begreppen!

Skjut inte vilt med begreppen! Överallt i olika forum, i olika typer av medier, skrivs det om hur de stackars människorna lider i de nya ”öppna kontoren”. Hur de nya kontorslösningarna får människor [...]